
(c) Oscar Thomas, some rights reserved (CC BY-NC), uploaded by Oscar Thomas · cc-by-nc
Species
EndangeredAntipodean albatross
Species
- PhylumChordata
- ClassAves
- OrderProcellariiformes
- FamilyDiomedeidae
Vogels De antipodenalbatros (Diomedea antipodensis) is een vogel uit de familie van de albatrossen (Diomedeidae). De vogel werd tot in de jaren 1990 beschouwd als een ondersoort van de grote albatros. Het is een endemische zeevogelsoort uit Nieuw-Zeeland. Herkenning De antipodenalbatros is groot met een lengte van 110 cm en een spanwijdte van meer dan 3 meter. De vogel is overwegend bruin en wit. Volwassen vrouwtjes zijn bruin van boven, met slierten wit in het verenkleed. De vogel is verder wit in het "gezicht", op de keel, borst en buik. De onderstaartdekveren zijn bruin. De vleugel is van onderen wit met een donkere punt. Volwassen mannetjes zijn witter gekleurd, maar niet zo wit als de grote albatros. Verspreiding en leefgebied Het broedgebied bevindt zich op de Nieuw-Zeelandse sub-antarctische eilanden. Daar zijn twee ondersoorten: D. a. antipodensis (Antipodeneilanden en Campbelleiland) D. a. gibsoni (Aucklandeilanden) Op de Antipodeneilanden broedden rond 2008 ongeveer 4600 paar, op de Aucklandeilanden 3300, op Campbelleiland ongeveer 10 en sinds 2004 1 paar op de Chathameilanden. Status Uit onderzoek gepubliceerd in 2016 bleek dat de achteruitgang van de broedpopulaties in
via IUCN
Wikidata facts
Show 9 more facts
- taxon rank
- species
- IUCN conservation status
- Endangered status
- taxon name
- Diomedea antipodensis
- Commons category
- Diomedea antipodensis
- Commons gallery
- Diomedea antipodensis
- taxon common name
- antipodski albatros
- wingspan
- 300
- litter size
- 1
- short name
- D. antipodensis
via Wikidata · CC0