
Encyclopedia of Life · EOL (see source)
Species
EndangeredVogels De mindoroneushoornvogel (Penelopides mindorensis) is een neushoornvogel die voorkomt in de regenwouden op het eiland Mindoro in de Filipijnen. Het is een endemische vogelsoort van Mindoro. Inhoud 1 Kenmerken 2 Voedsel 3 Voortplanting 4 Verspreiding en leefgebied 5 Status Kenmerken De mindoroneushoornvogel wordt ongeveer 53,5 centimeter lang met een spanwijdte van zo'n 22,5 centimeter. De soort is samen met de mindanaoneushoornvogel en de luzonneushoornvogel de kleinste in de Filipijnen voorkomende neushoornvogelsoort. Het mannetje is makkelijk te herkennen aan de vaalwitte kop, zijkanten van de nek, onderkant hals en borst. De buik en flanken zijn in tegenstelling tot de visayanneushoornvogel vaalgeel in plaats van donkerood. De rug en vleugels zijn bruin tot zwart met wat donkerrood daardoorheen. De staart is wit tot donkerrood met aan het eind een zwarte band. Het vrouwtje is grijsbruin tot zwart en heeft in tegenstelling tot de andere Filipijnse Penelopides soorten een zwarte huid bij de keel. De mindoroneushoornvogel is net als alle neushoornvogels een luidruchtige vogel die in paren of in groepjes leeft. De soort vliegt door afwisselend met de vleugels te klappen en te
via IUCN
Wikidata facts
- Instance of
- taxon
- Parent taxon
- Penelopides
- Image
- Mindoro Hornbill (female) - 1.jpg
Show 6 more facts
- taxon rank
- species
- IUCN conservation status
- Endangered status
- taxon name
- Penelopides mindorensis
- taxon common name
- calau-de-mindoro
- Commons category
- Penelopides mindorensis
- short name
- P. mindorensis
Sources (3)
via Wikidata · CC0