
Don E. Wilson;Russell A. Mittermeier
Species
EndangeredSPECIES
- KingdomAnimalia
- PhylumChordata
- ClassMammalia
- OrderChiroptera
- FamilyPteropodidae
De Filipijnse buisneusvleerhond (ook wel Filipijnse buisneusvleermuis) (Nyctimene rabori) is een vleerhond uit het geslacht Nyctimene die voorkomt op de Filipijnse eilanden Cebu, Negros en Sibuyan en op Karakelong in de Talaud-eilanden (Indonesië). De soort komt voor in laaglandregenwoud en is gevonden tot op 1300 m hoogte. Deze buisneusvleermuis is nu overal zeldzaam; in 1998 werd gesuggereerd dat de soort, in ieder geval op Negros, binnen tien jaar zou uitsterven. De groothoofdbuisneusvleerhond (N. cephalotes) is de nauwste verwant van deze soort. N. rabori is groter dan N. cephalotes, maar verder zijn er weinig verschillen. De geïsoleerde populatie op de Talaudeilanden, die kortere oren heeft dan de Filipijnse populatie, zou een aparte ondersoort kunnen vertegenwoordigen. Daar bedraagt de voorarmlengte 62,8 tot 78,5 mm, de oorlengte 15,4 tot 16,4 mm (tegen 18 tot 21 mm in de Filipijnen) en de schedellengte 33,7 tot 35,8 mm. Bronnen, noten en/of referenties Bergmans, W. 2001. Notes on distribution and taxonomy of Australasian bats. I. Pteropodinae and Nyctimeninae (Mammalia, Megachiroptera, Pteropodidae). Beaufortia 51(8):119-152. Simmons, N.B. 2005. Order Chiroptera. Pp. 312-529
via GBIF · IUCN
Museum specimens
- Specimen records
- 56
- With media
- 1
- Family
- Pteropodidae
- Collections
- UMMZ, ROM, USNM
- Recorded in
- Philippines
Wikidata facts
Show 7 more facts
- Commons category
- Nyctimene rabori
- taxon name
- Nyctimene rabori
- IUCN conservation status
- Endangered status
- taxon rank
- species
- taxon common name
- Philippinen-Röhrennasenflughund
- diel cycle
- crepuscular
- short name
- N. rabori
Sources (1)
via Wikidata · CC0
Gallery (3)
Available in 21 languages
- Español
- Deutsch
- Português
- Italiano
- Bahasa Indonesia
- Basque
- Bulgarian
- Catalan
- Cebuano
- Egyptian Arabic
- Kotava
- Nederlands
- Serbian
- Svenska
- Tiếng Việt
- Ukrainian
- Waray
- Western Panjabi
via Wikidata sitelinks · CC0