
Encyclopedia of Life · EOL (see source)
Species
Least ConcernVogels De geelstuitketellapper (Pogoniulus bilineatus) is een vogel uit de familie Afrikaanse baardvogels (Lybiidae). Inhoud 1 Kenmerken 2 Leefwijze 3 Verspreiding en leefgebied 4 Status Kenmerken De geelstuitketellapper is een kleine, gedrongen en opvallend getekende vogel van 11 cm lengte. De kruin, rug en mantel zijn glanzend zwart. Op de kop is er een witte wenkbrauwstreep en daaronder een tweede, bredere witte baardstreep. De stuit, buik en vleugels zijn heldergeel.[2] Leefwijze Deze vogel is nogal agressief ten opzichte van soortgenoten en verdedigt zijn territorium bijzonder fel tegen indringers. Zijn voeding bestaat uit vruchten en insecten. Verspreiding en leefgebied De geelstuitketellapper komt voor van West- tot Zuidoost-Afrika. Het is een algemeen voorkomende standvogel. De soort telt 6 ondersoorten: P. b. leucolaimus: van Senegal en Gambia tot zuidelijk Soedan, Oeganda, zuidelijk Congo-Kinshasa en noordelijk Angola. P. b. poensis: het eiland Bioko in de Golf van Guinee. P. b. mfumbiri: van zuidwestelijk Oeganda en oostelijk Congo-Kinshasa tot westelijk Tanzania en Zambia. P. b. jacksoni: van centraal Kenia en oostelijk Oeganda tot Rwanda, Burundi en noordwestelijk Tanz
via IUCN
Wikidata facts
- Instance of
- taxon
- Parent taxon
- Tinkerbird
- Mass
- 12.6
- Image
- Yellow-rumped tinkerbird1.jpg
Show 9 more facts
- taxon rank
- species
- IUCN conservation status
- Least Concern
- Commons category
- Pogoniulus bilineatus
- taxon name
- Pogoniulus bilineatus
- taxon common name
- barbadinho-de-uropígio-limão
- litter size
- 3
- egg incubation period
- 12
- short name
- P. bilineatus
- taxon range
- Africa
via Wikidata · CC0